WAT IS ORTHOPEDISCHE MANUELE THERAPIE?

Bij de Orthopedisch Manueel Therapeut kunt u terecht voor de behandeling van veel verschillende klachten. Orthopedische Manuele Therapie is met name geschikt voor het behandelen van klachten die naast pijn, samen gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. Het effect van manuele therapie merkt u normaal gesproken direct; uw houding en de functie van uw gewrichten voelen duidelijk beter aan en het bewegen gaat u stukken makkelijker af. 

Wanneer gaat u naar een Orthopedisch Manueel Therapeut? 
U kunt met veel lichamelijke klachten naar een Orthopedisch Manueel Therapeut. Maar met name bij onderstaande klachten kunt u beter naar een Orthopedisch Manueel Therapeut dan een reguliere fysiotherapeut:Wanneer u hoofd- en nekpijn heeft die gepaard gaan met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;bij nek- en schouderklachten waarbij u uitstraling heeft tot in de armen;klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn;u heeft lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen;bij bepaalde vormen van duizeligheid waar u met name last van krijgt wanneer u uw nek beweegt;kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten.Tijdens het onderzoek bij uw eerste afspraak moet blijken of de Orthopedisch Manueel Therapeut ook uw klacht(-en) kan verhelpen. Wilt u weten wat de Orthopedisch Manueel Therapeut voor uw klachten kan betekenen? Klik hier 

Vergoedingen 
Behandelingen door Orthopedisch Manueel Therapeuten die lid zijn van de N.A.O.M.T. worden door de meeste verzekeraars volledig vergoed. U heeft geen verwijzing nodig van de huisarts. Wel moet u even in uw eigen polis nakijken of u een aanvullende verzekering nodig heeft. 

Orthopedische Manuele Therapie 
De Orthopedisch Manueel Therapeut is een specialist op het gebied van diagnostiek bij en behandeling van stoornissen van het bewegingsapparaat. Zijn specifieke deskundigheid is gebaseerd op een, postacademiale of postuniversitaire opleiding, waarvoor de opleiding fysiotherapie of geneeskunde de basis vormt. 

“Orthopedische Manuele Therapie is een vorm van onderzoek en behandeling van functiestoornissen van gewrichten, waarbij, na analyse van het individuele bewegingsapparaat, getracht wordt door het uitvoeren van specifieke mobilisaties en manipulaties aan botstukken, veranderde gewrichtsfuncties in de gewrichten van alle bewegingsketens van het menselijk lichaam te optimaliseren”. 

Indicatie 
De indicatie is de stoornis in het bewegingsapparaat die zich uit in beperkingen tijdens dagelijkse activiteiten. Hierbij staan centraal de wervelkolom (hoofd, hals, borst, lendenen, bekken) en de ledematen. De voornaamste klachten zijn pijn en/of beperkt bewegen en kunnen het gevolg zijn van een diversiteit van oorzaken. 

Behandeling 
Het is niet nodig de huisarts of specialist te raadplegen voorafgaande aan een Orthopedisch Manueel Therapeutisch consult. Het Orthopedisch Manueel Therapeutisch onderzoek bestaat uit een oriĕnterend gesprek en een uitgebreid lichamelijk onderzoek. 

Het doel hiervan is om de functiestoornissen, waaruit de klachten zijn ontstaan, c.q. de klachten die het gevolg zijn van functiestoornissen, te analyseren. Als na onderzoek blijkt dat aanvullende diagnostiek (zoals rőntgen, laboratorium enz.) wenselijk is, wordt contact opgenomen met de arts. 

Indien na onderzoek blijkt dat behandeling zinvol is, wordt in overleg met de patiĕnt het behandelplan vastgesteld.

Bron: NAOMT